آیه مورد بحث:
مَثَلُ الَّذينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِياءَ كَمَثَلِ الْعَنْكَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَيْتاً وَ إِنَّ أَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنْكَبُوتِ لَوْ كانُوا يَعْلَمُونَ (عنکبوت/41)
ترجمه: مثَل كسانى كه غير از خدا را اولياى خود برگزيدند، مثَل عنكبوت است كه (خانه) خانواده ای براى خود انتخاب كرده در حالى كه سستترين خانواده ها (خانه) عنكبوت است اگر مىدانستند!
از یک نگاه کلی, دو تفسیر از آیه 41 سوره عنکبوت ارائه شده است که به نقد و بررسی هر کدام می پردازیم.
به منظور داوری در تفاسیر, مناسب است که در ابتدا معنای دقیق کلیدی ترین واژه های آیه را بر طبق معتبرترین لغت نامه ها استخراج کنیم.
1- واژه "اولیاء" در قرآن كریم
كلمه "اولیاء" سی و سه مرتبه در قرآن كریم به كار رفته است و در بیست مورد آنها، این واژه در مصادیق زیر استعمال شده است: كافرون، الذین كفروا، منافقون، یهود و نصاری، الذین اوتوا الكتاب، شیاطین، ابلیس و نسل او، ستمكاران، الذین هادوا.
و نیز در موارد: الذین آمنوا و هاجروا و جاهدوا و الذین آووا و نصروا، پدران، برادران از كفار، مومنون، مومنات، بندگان صالح خدا؛ ولی در هیچ آیه ای تصریح نشده كه "اولیاء" از بت های ساختگی و بت های پلید باشند.
2- واژه "اولیاء" و معنای ولایت در كتب لغت عربی: گویا ولایت به تدبر و قدرت و انجام كار اشاره دارد.
3- معنای واژه "بیت" در كتب لغت عربی:
واژه " بیت" در لغت عرب استعمال زیادی دارد؛ به معنای "خانه شعر" و نیز "مسكن، فرش خانه، كعبه و قبر" می آید و نیز به همسر مرد و خانواده اش گفته می شود.
در معجم الوسیط آمده است: " بیت الرجل: زن و عیال او"
و در لسان العرب آمده است: "بیت الرجل: زن او"
در قاموس محیط آمده است: "البیت: عیال مرد" و در صحاح جوهری آمده است:
"البیت: عیال مرد"
هم اکنون به ذکر دو تفسیری که گفته شد می پردازیم.
عنکبوتها از حشرات خارق العاده ای به شما می روند. تحقیقات جدید حشره شناسی از گوشه هایی از اسرار زندگی آنها پرده برداشته است. تحقیقات نشان می دهد که غالب آنها به صورت انفرادی زندگی می کنند و روابط خصمانه ای با یکدیگر دارند, به نظر می رسد مثل عنکبوت در قرآن ناظر به همین حقیقت باشد.
برای خواندن ادامه مقاله بر روی "ادامه مطلب" کلیک کنید.
:: موضوعات مرتبط:
مقالات،
،
:: ادامه مطلب